Presentaties geven en speeches houden helpen je succes exponentieel te vergroten. Wil je iets bereiken dan zul je zo vaak mogelijk het podium op moeten. Hoe groter de groep is waar je je ideeën mee kunt delen hoe groter je kansen op succes. Hoe meer mensen je verhaal horen hoe meer onverwachte deuren voor je open zullen gaan. Doe jezelf niet te kort en ga de uitdaging aan. 3 tips voor een weergaloze presentatie.
Presenteren is gewoon spannend.
Spreken voor groepen schept dus kansen. Toch vinden de meeste mensen presenteren spannend of ronduit eng. Veel mensen vermijden daardoor publieke optredens. Zeker wanneer er gevoelsmatig veel van een presentatie of speech af hangt. Er zijn vele oorzaken aan te wijzen maar de vaak onbewuste behoefte om geaccepteerd te willen worden speelt vrijwel altijd een rol. Er zijn talloze studies losgelaten op dit onderwerp. Karakter, ervaringen uit het verleden, stress. Zomaar een paar oorzaken of omstandigheden die van invloed zijn. Hierdoor ontstaan voor een presentatie negatieve gedachten en interne dialogen die je niet verder helpen. Gelukkig heeft ieder mens hiermee te maken. Je bent daarin dan ook vooral niet uniek. Wat de oorzaak ook is, het is er. Natuurlijk kun je energie steken in het uitvinden waar het bij jou aan ligt maar beter nog kun je je belemmerende gedachten omzetten in doelmatige gedachten en positieve energie.
1. Focus op je boodschap, niet op je gedachten
Je deelt je ideeën niet voor jezelf maar je hebt een boodschap die van waarde is voor een ander. Jouw kennis of inzicht heeft je publiek niet. Je toehoorders kunnen die informatie gebruiken om kennis op te doen of om beslissingen te nemen. Mensen willen zichzelf ontwikkelen door jouw verhaal. Je publiek vindt het dan ook belangrijk dat je je kennis deelt. Jij vind jezelf nogal belangrijk maar je publiek is vooral niet geïnteresseerd in jou persoonlijk. Het enige wat telt is wat je te melden hebt. Een nogal bevrijdende gedachte toch?
Hersenen kunnen maar een handeling tegelijk uitvoeren. Het is bijna niet te doen om op hetzelfde moment met je eigen belemmerende gedachten bezig te zijn en op het zelfde moment met het verkopen van je boodschap. Laat die interne dialogen dan ook los. Zorg dat je een boodschap hebt die waarde heeft, concentreer je op het overbrengen van de boodschap en je zult zien dat het goed komt.
Tip van de redactie:
IK –
Als je geen plan hebt voor je eigen leven word je ingezet in andermans plannen
2. Kom in de juiste staat
Het geven van presentatie is topsport. Zowel lichamelijk als mentaal. Er zijn dan ook duidelijke paralellen met sport. Net als voor een sportwedstrijd is het voor het geven van een presentatie belangrijk dat je gefocust bent. Lang voor een presentatie is het belangrijk dat je je leefgewoonten op orde hebt. Dit betekent onder andere voldoende (nacht)rust en gezond eten. Maar ook vlak voor een presentatie moet je zorgen dat je de juiste focus hebt en je jezelf op pept. Dit kan op verschillende manieren. Wat in ieder geval heel goed werkt is om vlak voor een presentatie even een plek met absolute rust op te zoeken. Kom tot jezelf. Regel je ademhaling. Herhaal in ieder geval een aantal zinnen in je hoofd die je op een positieve manier motiveren zoals ‘ik kan het’ of ‘ik ga het doen’. Ook lichamelijk is het belangrijk om je op te laden. Maak jezelf groot, sta recht op en hou je borst vooruit. Onthou, een inhoudelijke goede presentatie wordt alleen maar effectief overgebracht door goede non-verbale communicatie.
3. Ken de inhoud van je boodschap
Beheersing van de inhoud en context van je presentatie is een belangrijke voorwaarde om met een gerust hart te presenteren. Voorbereiding is dan ook essentieel. Zorg dat je je verhaallijn en eventuele presentatie tijdig hebt voorbereid. Bedenk alvast welke vragen je verhaal op kunnen roepen. Doe je verhaal eerst binnen een beschermde omgeving voor mensen die je van feedback kunnen voorzien. Schrijf je verhaal uit en oefen dit veelvuldig. Beter een keer te veel dan te weinig. Gebruik steekwoorden in plaats van volledig uitgeschreven zinnen. Het is namelijk best lastig om die te onthouden. Veel makkelijker is het om de verhaallijn in een aantal steekwoorden te verpakken. Door oefenen komen de zinnen vanzelf. Vergis je niet. Zelf de meest natuurlijke sprekers staan thuis voor de spiegel hun verhaal uitgebreid te oefenen.
Een presentatie is een echte prestatie
Er zijn nog veel meer tips en trucs die je kunnen helpen bij het geven van een presentatie of speech. Ga de uitdaging aan. Je hebt niets te verliezen maar wel veel te winnen.
‘Don’t be afraid to fail, be afraid not to try’ (Michael Jordan)
Doe je voordeel met deze 3 tips voor een weergaloze presentatie. Succes met excelleren en presenteren! We zijn benieuwd naar je ervaringen.