De ALS functie is één van de meest krachtige functies in Excel. In Engelse versies van Excel wordt deze functie de IF functie genoemd. Door het gebruik van de ALS formule kun je in je werkblad echte intelligentie inbouwen. Maar hoe werkt deze functie precies?

Een eenvoudig voorbeeld met de ALS formule

Laat ik dit uitleggen aan de hand van een eenvoudig voorbeeld. In dit voorbeeld maak ik gebruik van de voorraad van een aantal producten, namelijk fruitsoorten. Van deze fruitsoorten houd ik een voorraad aan. Wanneer de voorraad van één van deze producten onder de 50 stuks komt moet worden bijbesteld.

ALS

Het is natuurlijk mogelijk om regel voor regel de voorraad te inventariseren maar dit is zeker bij een zeer groot aantal regels niet werkbaar. Daarom maken we gebruik van de ALS functie. Door middel van de ALS test je in feite of de waarde in een cel voldoet aan een voorwaarde. De uitkomst van die test is altijd WAAR of ONWAAR. 

=ALS(VOORWAARDE IS WAAR, DAN ACTIE, ANDERS ONWAAR DUS ANDERE ACTIE)

De formule zal er in dit concrete voorbeeld als volgt uit zien:

=ALS(B2<50;”Ja”;”Nee”)

IF

De voorwaarde is dat de waarde in cel B2 kleiner dan 50 moet zijn, als dit WAAR is dan wordt in cel C2 “Ja” ingevuld. Als dit niet waar is dan wordt in C2 de waarde “Nee”. In dit geval is de uitkomst “Ja” (WAAR) en weten we derhalve dat er appels bijbesteld moeten worden.

Door het kopiëren van de formule in C2 naar de cellen daaronder wordt automatisch per product bepaald of er besteld moet worden of nog niet.

In dit geval was het doel om vast te stellen dat de het aantal stuks op voorraad kleiner is dan 50. Dit doen we met een zogenaamde operator, in dit geval < (kleiner dan) maar er zijn meer operatoren.

Vergelijkingsoperatoren

De ALS functie werkt met vergelijkingsoperatoren. In ons voorbeeld gebruikten we de kleiner dan < operator maar er zijn er meer. Zie hiervoor de onderstaande tabel.                                                                       

Operator Betekenis Voorbeeld
= Gelijk aan A1=B1
Groter dan A1>B1
>= Groter dan of gelijk aan A1>=B1
Minder dan/ kleiner dan A1<B1
<= Minder dan of gelijk aan A1<=B1
<>  Ongelijk aan A1<>B1

 

Een tweede voorbeeld met de ALS functie

Op basis van het eerste voorbeeld gaan we een tweede voorbeeld maken. Als de voorraad onder de bestelnorm komt willen we de voorraad altijd aanvullen tot 100 stuks. Met behulp van een ALS functie kunnen we dit op de volgende manier automatiseren.

In veld D2 voeren we de volgende formule in:

=ALS(C2=”JA”;100-B2;0)

als

Indien de waarde in cel C2 aan de voorwaarde “JA” voldoet bestellen we het verschil tussen 100 en het aanwezige aantal producten bij. Als niet aan de voorwaarde wordt voldaan bestellen we 0 bij. De operator is in dit geval = (gelijk aan). 

We hadden voorbeeld 1 en voorbeeld 2 ook in één formule kunnen combineren. De formule zou er dan als volgt uitgezien hebben:

=IF(B2<50;100-B2;0)

Zeker met het gebruik van de ALS functie kan de formule erg omvangrijk en complex worden. Het is namelijk ook mogelijk om meerdere ALS functies in één formule op te nemen. We noemen dit geneste ALS functie. Ik zal op geneste ALS functies in een volgend artikel verder in gaan. 

Zie ook het voorbeeld bestand:  ALS_FUNCTIE

Je hebt nu de eerste stappen gezet in het toepassen van de ALS functie. Probeer de ALS formule regelmatig te gebruiken en je zult zien dat het gaandeweg vanzelfsprekend wordt om met ALS te werken.

Heel veel succes met excelleren.

Tagged:

Commentaren

 1. Nico

  Ik zoek een excel opdracht van waar/niet waar en dan automatisch een website openen bij waar.
  Feitelijk is dit een wachtwoord opdracht.

 2. Dave

  =ALS(E26=”PHR40″;”500mm”=”PHR44″;”560mm”) Wat doe ik verkeerd? Ik zou graag willen dat als PHR40 in de cel staat er 500mm komt te staan en mocht er PHR44 staan dat de cel zich aanpast naar 560mm!!

 3. Excellent Artikel Auteur

  Als er in cel E26 altijd een van de twee waarden staat is de formule als volgt: =ALS(E26=”PHR40″;”500mm”;”560mm”). Oftewel als het PHR40 is dan 500mm, anders 560mm.

 4. Decafmeyer

  Vraagje over ALS ALS DAN

  Het gaat over een timesheet – overuren.

  Als G31 kleiner of gelijk is aan 40 dan is G33 gelijk aan G31-40
  Als G31 groter of gelijk is aan 40 dan is G33 gelijk aan G31-40

  Hoe moet ik de formule erin zetten?

  Mvg,

  Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.