Veel van de functionaliteit in Excel is ontwikkeld om te ondersteunen bij het interpreteren en analyseren van data (gegevens). In vrijwel iedere kantooromgeving wordt Excel hiervoor toegepast. Maar ook in de privésfeer is Excel voor dit doel uitermate geschikt. Denk bijvoorbeeld aan het inzichtelijk maken van banktransacties.
Waarom structureren en analyseren?
Zolang data niet logisch is gestructureerd heeft deze geen enkele waarde. We spreken dan van data of gegevens. Pas wanneer data wordt gestructureerd kunnen essentiële inzichten worden verkregen. Dan wordt data omgezet in informatie. Informatie heeft waarde.
De analyse op deze gestructureerde informatie stelt je in staat overwogen beslissingen te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld beslissen een grotere voorraad van een product aan te leggen wanneer de afgelopen jaren in een specifieke maand de afzet relatief hoog is.
Van data naar informatie in drie stappen
In feite is de analyse fase de tweede stap in een rij van drie stappen:
- Invoer en verrijken van data
- Structureren en analyseren van gegevens. Van data naar informatie.
- Rapporteren en beslissen op basis van beschikbare informatie.
Structureren en analyseren in Excel
Excel kent een scala aan functionaliteit rondom het analyseren van data. Van eenvoudige functionaliteit zoals het sorteren en filteren van gegevens tot complexere mogelijkheden zoals toepassing van draaitabellen en Power BI. Power BI is zelfs een echte ‘Business Intelligence’ oplossing gericht op eindgebruikers zoals controllers en business analisten.
Draaitabellen en met name Power BI bieden op het gebied van structureren en analyseren van gegevens fantastische mogelijkheden. Ik adviseer je dan ook om je hier in het bijzonder in te verdiepen.
Ontwikkel je kennis van gegevensanalyse door de artikelen op deze website te lezen.
Succes met Excelleren!