Het zoeken van de hoogste of laagste waarde in een getallenreeks is in Microsoft Excel kan ontzettend nuttig zijn. Het helpt je om nog efficiënter te werken. Zeker bij een grote hoeveelheid getallen zal geautomatiseerd zoeken naar de hoogste of kleinste waarde enorm veel tijd besparen. De formule die hiervoor gebruikt kan worden is GROOTSTE (in de Engelstalige Excel versie MAX) en KLEINSTE (in de Engelstalige versie MIN).

De hoogste waarde vinden met de Grootste formule

Dit eenvoudige voorbeeld bevat de cijfers van een klas met kinderen voor het vak geschiedenis. De namen van de kinderen zijn in kolom A opgenomen en de cijfers in kolom B Wanneer we het hoogste cijfer willen weten gebruiken we de formule =GROOTSTE()

De hoogste en laagste waarde in een getallenreeks zoeken in Excel

We vullen daarvoor in cel B12 de volgende formule in: =GROOTSTE(B2:B10;1).

Tussen de haakjes in deze formule geeft je met B2:B10 aan dat de hoogste waarde moet worden gevonden in de geselecteerde getallen reeks B2:B10. Achter de ; hebben we in dit geval getal 1 in de formule opgenomen. Dit wil zeggen dat we echt het hoogste getal willen zien.

Grootste formule

De op één na hoogste waarde vinden

Vul nu in cel B12 de volgende formule in =GROOTSTE(B2:B10;2).

De enige verandering die we hebben doorgevoerd is na de ; het getal van 1 verandert in 2. Daarmee hebben we aangegeven niet de allerhoogste waarde te willen zien maar de op één na hoogste waarde. Je ziet dat het zo heel eenvoudig is om te zoeken naar de gewenste plek in de ‘ranglijst’.

De hoogste en laagste waarde in een getallenreeks zoeken in Excel

De laagste waarde vinden met de Kleinste formule

Het zal je niet verbazen dat het vinden van de laagste waarden in een getallenreeks vrijwel gelijk is aan het vinden van de hoogste waarden. We voeren in cel B13 de formule: =KLEINSTE(B2:B10;1) in.

Tussen de haakjes in deze formule geeft je met B2:B10 aan dat de laagste waarde moet worden gevonden in de geselecteerde getallen reeks B2:B10. Achter de ; hebben we in dit geval getal 1 in de formule opgenomen. Dit wil zeggen dat we echt het laagste getal willen zien.

de laagste waarde vinden

De op twee na laagste waarde vinden

Vul nu in cel B13 de volgende formule in =KLEINSTE(B2:B10;3).

In dit voorbeeld hebben we in de formule na de ; het getal van 1 verandert in 3. Dit wil dus zeggen dat we zoeken naar het op 2 na laagste getal in de geselecteerde getallenreeks. In dit voorbeeld is dit dus het cijfer 6,4.

De hoogste en laagste waarde in een getallenreeks zoeken in Excel

Goed zo! Je hebt nu geleerd om binnen een getallenreeks de hoogste en laagste waarden te vinden (of de daaropvolgende waarden in de ranglijst). Een hele handige formule waardoor je hopelijk weer iets efficiënter hebt leren werken!

Succes met Excel leren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.