Het veelzijdige Microsoft Excel is door het brede palet aan mogelijkheden ook anno 2023 nog steeds één van de meest gebruikte IT programma’s ter wereld. Sinds de introductie van Excel midden jaren 80 is het programma verder ontwikkeld en inmiddels zijn de mogelijkheden voor het maken van berekeningen en beheren van gegevens vrijwel eindeloos. Het gebruik van Excel vraagt wel kennis en vaardigheden van de gebruiker waardoor het programma niet voor iedereen even toegankelijk is. Door de intrede van ChatGPT zal dit echter snel veranderen en zal de waarde van Excel voor iedereen binnen handbereik liggen.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is Artificiële Intelligentie, een grote taalmodeltechnologie ontwikkeld door OpenAI. Het is gebouwd met behulp van de GPT-3.5-architectuur en is getraind op een gigantische hoeveelheid aan taalgegevens. Het model heeft de mogelijkheid om natuurlijke taal te begrijpen en te produceren, wat het voor veel verschillende toepassingen geschikt maakt. Eén van de toepassingen waar ChatGPT invloed op zal hebben, is het gebruik van Microsoft Excel. Microsoft heeft fors geïnvesteerd in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, waardoor deze toepassing integraal onderdeel is van de Microsoft producten, waaronder Excel.

Waar gaat ChatGPT helpen bij het gebruik van Excel?

ChatGPT kan gebruikers van Excel helpen door middel van natuurlijke taalinteracties. Gebruikers kunnen vragen stellen en ChatGPT zal antwoorden met de juiste formules en stappen die nodig zijn om de taak uit te voeren. Bijvoorbeeld, als een gebruiker niet weet hoe hij een kolom moet toevoegen aan een spreadsheet, kan hij gewoon een vraag stellen aan ChatGPT en het model zal het proces uitleggen.

Een ander gebied waar ChatGPT nuttig kan zijn, is het automatiseren van routinetaken. Veel mensen gebruiken Excel om repetitieve taken uit te voeren, zoals het filteren van gegevens of het opmaken van tabellen. ChatGPT kan worden getraind om deze taken te automatiseren, zodat gebruikers zich kunnen concentreren op andere belangrijke taken. Dit kan niet alleen de productiviteit verbeteren, maar ook fouten verminderen die kunnen optreden bij handmatige gegevensinvoer.

ChatGPT kan ook worden gebruikt om gegevensanalyse te verbeteren. Excel biedt verschillende tools voor gegevensanalyse, zoals draaitabellen en grafieken. Met behulp van ChatGPT kunnen gebruikers vragen stellen over de gegevens en inzichten krijgen die anders mogelijk over het hoofd zouden worden gezien. Dit kan helpen bij het identificeren van trends en patronen in de gegevens en het nemen van datagestuurde beslissingen.

ChatGPT als kennisplatform

Een ander voordeel van ChatGPT is dat het kan worden gebruikt als een hulpmiddel voor het delen van kennis. Excel-gebruikers kunnen vaak worstelen met dezelfde problemen en vragen hebben over dezelfde functies. Met behulp van ChatGPT kunnen gebruikers vragen stellen en antwoorden krijgen die voor iedereen toegankelijk zijn. Dit kan leiden tot een betere samenwerking en efficiëntie binnen organisaties.

De toekomst van Excel

Het is belangrijk op te merken dat ChatGPT Excel niet zal vervangen, maar het zal de manier waarop we het gebruiken en begrijpen verbeteren. Daarmee zal Excel een nog breder publiek aantrekken. ChatGPT kan een waardevol hulpmiddel zijn voor zowel beginnende als gevorderde Excel-gebruikers. Het kan hen helpen tijd te besparen bij het opzetten van een excel model en zal helpen bij automatiseren en het detecteren van fouten.

Maar menselijke tussenkomst blijft nodig

ChatGPT is vooral een belangrijk hulpmiddel. Menselijke tussenkomst zal voorlopig nog steeds nodig blijven. ChatGPT komt met waardevolle antwoorden wanneer de juiste vragen gesteld worden. Hier zal naar verwachting dan ook de komende jaren de menselijke tussenkomst essentieel blijven. Daarnaast is ChatGPT niet foutloos. Controle van de juistheid van de door ChatGPT gegenereerde uitkomsten zullen altijd door de mens gecontroleerd moeten worden.

Dit neemt niet weg dat ChatGPT eigenlijk al niet meer weg te denken is bij het gebruik van Microsoft Excel en de komende jaren een essentieel hulpmiddel zal zijn bij het gebruik van de tool.

Veel succes met Excel leren! Krijg je geen genoeg van Excel. Vind hier onze handige en leerzame sjablonen…

Tagged:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.