Je weg vinden in Microsoft Excel gaat spelenderwijs. Toch is het handig kennis te hebben van de verschillende onderdelen van Excel en de bijbehorende begrippen. Wanneer in een uitleg met een specifiek begrip wordt verwezen naar een onderdeel van Excel weet je in het vervolg exact wat er bedoeld wordt.

In dit artikel behandel ik op hoofdlijnen de verschillende Excel onderdelen en begrippen. Ook wel de gebruikersinterface. Afhankelijk van de Excel versie die je in gebruikt hebt kan de vormgeving iets verschillen maar de algemene indeling is in iedere vrij recente versie van Excel gelijk.

Totaal overzicht

Ik begin met een afbeelding waarin je alle Excelonderdelen in een totaaloverzicht ziet. Hierna behandelen we de verschillende onderdelen afzonderlijk.

interface

Het Lint

Een belangrijk onderdeel van Excel is het lint. Het lint zich aan de bovenzijde van het scherm. Het lint bevat de meest gebruikte knoppen en functionaliteiten om een specifieke taak uit te voeren.

In het lint zijn functionaliteiten op een logische wijze gebundeld in een aantal tabbladen (Start, Invoegen, Pagina-Indeling, Formules, Gegevens, Controleren en Beeld). Wanneer je op een tabblad klikt wordt daaronder de bijbehorende functionaliteit getoond. In het lint vind je onder andere de mogelijkheid om in de inhoud van een werkblad op te maken, nieuwe tabellen toe te voegen en data in tabellen te filteren. De toepassing van specifieke onderdelen van het lint wordt in diverse artikelen op deze site nader toegelicht.

Formulebalk

De formulebalk wordt gebruikt om formules in Excel te maken. Zo kan met behulp van de formulebalk bijvoorbeeld de waarde van een aantal cellen eenvoudig opgeteld worden met de SOM functie. Excel kent een groot aantal van dit soort formules. Door op de fx knop te klikken krijg je een indruk van de beschikbare formules. Het maken van formules wordt in de artikelen op deze site nader toegelicht.

Kolommen, Rijen en Cellen

In Excel kunnen gegevens ingevuld worden in cellen. Elke cel in Excel bestaat uit de combinatie van een rijnummer en een kolomletter. Oftewel kolommen worden aangeduid met letters en rijen met nummers. In dit voorbeeld heb ik ‘CEL E5’ ingevoerd in de cel op het snijpunt van kolom E en rij 5. Tegenwoordig kan Excel meer dan 1 miljoen rijen aan. Het aantal beschikbare kolommen is lager. In de praktijk gebruik je meestal een beperkt aantal kolommen.

Naamvak

Het is in Excel mogelijk om een cel of meerdere cellen tegelijk een naam te geven. In formules kan dan vervolgens verwezen worden naar de toegekende naam in plaats van de cel of reeks cellen. Dit komt in een aantal gevallen de overzichtelijkheid ten goede. In de praktijk wordt naamgeving van cellen of cellenreeksen met name gebruikt door wat meer gevorderde Excel gebruikers.

Werkbladen en werkbladnavigatie

Het is in Excel mogelijk en gebruikelijk om meerdere Excel tabbladen te gebruiken. Wanneer het Excel model groter en complexer wordt is het vaak zeer verstandig om de berekening of het model in verschillende tabbladen op te delen. Vaak worden invoer, berekening en uitvoer in verschillende tabbladen gescheiden. Ook wanneer meerdere berekeningen of modellen gemaakt worden met verschillende doelen is het vaak wenselijk om de berekeningen in een separaat tabblad op te nemen. Zo hou je je modellen overzichtelijk. Vanuit het ene tabblad kun je eenvoudig een verwijzing van een of meerdere cellen maken naar een ander tabblad. Met werkbladnavigatie ben je in staat om tussen de verschillende werkbladen te navigeren.

Overige onderdelen en begrippen

  • Werkbalk snelle toegang: In dit deel vind u enkele van de meest gebruikte functies. Standaard wordt hier onder andere de knop getoond om het excel bestand op te slaan. Je kunt hier echter naar believen aanvullende opdrachten aan toe voegen
  • Titelbalk: De titelbalk toont de naam van het actieve document. Wanneer u het actieve bestand opslaat onder een andere naam verschijnt in de titelbalk de nieuwe naam van het actieve bestand. Door dubbel klikken op de titel balk maximaliseert of minimaliseert u het Excel scherm. Aan de rechterkant van de titelbalk vind je de knoppen om het scherm te vergroten/ verkleinen of om het actieve scherm te sluiten.
  • Statusbalk: De statusbalk toont welke bewerking op het moment plaats vindt. Zolang er geen invoer plaats vind zal er ‘GEREED’ of in het Engels ‘READY’ staan. Tijdens invoer zal er ‘INVOEREN’ (of ‘ENTER’)  staan.
  • Schuifbalk: De scrollbalken of schuifbalken bevinden zich rechtsonder en rechts op het scherm. Zodra er meer gegevens in het werkblad staan dan op het scherm passen kan met behulp van de deze balken naar de gewenste gegevens genavigeerd worden.
  • Tabblad pagina weergave: In dit deel van het scherm kunt u de weergave van het Excel scherm wijzigen. Hier is het onder andere mogelijk om in te zoomen en uit te zoomen zodat de gegevens beter leesbaar zijn of er meer gegevens in het scherm getoond kunnen worden.

Je hebt nu een goed algemeen begrip van de onderdelen van Excel en de bijbehorende begrippen. Je zult deze onderdelen en begrippen door veelvuldig gebruik van Excel in de praktijk vanzelf onthouden.

Veel succes met excelleren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.