Excel is bij uitstek geschikt om berekeningen en bewerkingen te automatiseren. Daarmee wordt veel handmatig werk bespaard en worden fouten voorkomen. Formules maken is dan ook een essentieel onderdeel van Excel. Formules worden ook wel functies genoemd.

Methoden om formules te maken

In Excel kun je in op twee wijzen formules maken:

  1. Met behulp van de Excel formule wizard indien je een formule wilt maken maar de opbouw van de formule niet (precies) kent. De formule wizard neemt je bij de hand zodat de formule stap voor stap wordt opgebouwd.
  2. Handmatig formule invoer indien je zelf de opbouw van een formule ken.

Het heeft de voorkeur om formules zo veel mogelijk handmatig in te voeren. Dit bespaart veel tijd. De Excel formule wizard is handig maar ook behoorlijk omslachtig. Probeer jezelf dan ook te trainen in het bestuderen van de formules zodat je in de formule wizard op termijn zo min mogelijk nodig hebt

Praktijkvoorbeeld van het gebruik van de formule wizard

In dit voorbeeld heb in het werkblad al een aantal gegevens ingevuld om mee werken. Ik wil weten uit hoeveel letters iedere voornaam in kolom A bestaat. We zetten de cursor in cel B2 De formule wizard vind je in de formulebalk onder de knop fx. Wanneer je deze knop aan klikt verschijnt automatisch de formule wizard.

De formule wizard ziet er als volgt uit:

Formules zijn ingedeeld in categorieën. Zo is er bijvoorbeeld een categorie datum & tijd waarin de functies staan die specifiek te maken hebben met het berekeningen rondom datum en tijd. De categorie wiskunde bevat bijvoorbeeld alle wiskundige functies. Wanneer je kiest voor categorie “All” worden alle functies getoond.

We zoeken de formule waarmee we het aantal letters van een naam in een veld kunnen bepalen. We kiezen daarom voor de categorie ‘Tekst’ en zoeken binnen deze categorie naar de functie ‘LENGTE

Wanneer we vervolgens kiezen voor ‘OK’ of dubbelklikken op de functie verschijnt de wizard waarin je de noodzakelijke gegevens in dient te vullen.

De wizard laat direct zien wat de uitkomst van deze formule is, namelijk 9. Wanneer ik vervolgens op ‘OK’ klik verschijnt in cel B2 de uitkomst van onze formule (9). Wanneer deze formule doortrekken naar beneden (met vierkantje rechtsonder in cel B2) tot en met cel B8 verschijnt het resultaat van deze formule automatisch naast iedere naam.

Wanneer je de cursor in een van de velden met een formule zet zie je in de formulebalk ook de formule opbouw staan. Bijvoorbeeld in cel B8 is dit =LENGTE(A8). Oftewel de uitkomst van het aantal letters in cel A8 worden getoond in cel B8.

Praktijkvoorbeeld van een handmatige formule invoer

Veel sneller en efficiënter is het wanneer je de formule direct in de cel invult. We maken de hiervoor de cellen B2 tot en met B8 leeg. Nu we weten hoe de formule er uit ziet kun je heel eenvoudig zonder de formule wizard.

Type nu in cel B2 de volgende formule: =LENGTE(A2)

Uiteraard is het resultaat identiek aan het verkregen resultaat met de formule wizard. We hebben echter heel veel tijd bespaard.

Samengevat is het gebruik van de formule wizard heel handig wanneer je de opbouw van de formule niet (precies) kent maar gebruik je altijd een handmatige methode wanneer je de formule wel machtig bent.

Je bent nu in staat om een formule te maken met behulp van de formule wizard en door middel van handmatige invoer. Ik heb een zeer eenvoudig voorbeeld gebruikt. Er zijn talloze andere formules. Door veelvuldig Excel gebruik zal je steeds handiger worden in het toepassen van formules.

Veel succes met Excelleren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.