Laat je niets wijs maken. Succes komt niet aanwaaien. Vrijwel iedereen die succesvol is heeft daar keihard voor moeten werken. Met talent alleen red je het niet. Succes vereist discipline om elke dag aan je doelen te werken. Je zult bereid moeten zijn om offers te brengen. In dit artikel leg ik uit hoe je een ijzeren discipline ontwikkelt.

Stel doelen waar je energie van krijgt

Zorg ervoor dat je jezelf een doel stelt waar je zelf in gelooft en waar je energie van krijgt. Dat is de enige manier om over een langere periode discipline op te kunnen brengen. Wanneer je je tijd en energie investeert in het nastreven van je doelen het van belang dat je er ook weer energie uit haalt. Zo blijf je over een langere periode in balans. Het kost op deze manier geen moeite om ergens tijd en energie in te steken. Per saldo krijg je energie.

Verdeel grote doelen in kleinere haalbare en meetbare doelen

Wanneer je een ambitie of visie hebt heb je voor jezelf een punt aan de horizon bepaald. Je hebt een beeld wat je uiteindelijk na verloop van tijd zou willen bereiken. Je weet ongeveer waar je naar toe wilt. Het valt niet mee om zo’n einddoel langere tijd na te blijven streven zonder dat je helder hebt welke tussenstapjes nodig zijn. Bedenk jezelf dat de reis minimaal net zo belangrijk is als de eindbestemming. Vaak zul je gedurende de reis ook moeten bijsturen en zul je je plannen moeten bijstellen. Bepaal daarom kortere termijn mijlpalen. En maak deze meetbaar. In het bedrijfsleven wordt vaak gebruik gemaakt van het SMART-principe. Een aanpak die helpt met het bepalen van doelen en het meten van de voortgang. SMART bestaat uit:

 • Specifiek – Is de doelstelling duidelijk en scherp genoeg.
 • Meetbaar – Wanneer is het doel precies bereikt
 • Actiegericht – Welke acties zijn nodig om het doel te realiseren
 • Realistisch – Is het doel haalbaar?
 • Tijdlijn – Wanneer moet het doel bereikt zijn. Wat is de planning.

Zet deze acties in een eigen actielijst (bijv. in Excel) en blijf deze acties consequent afwerken. Door tussentijdse doelen te creëren zorg je dat je wendbaar bent. Daarnaast zorg je dat je gemotiveerd blijft omdat je ziet dat je na elke stap concreet voortgang boekt.

Werk elke dag aan je doelen

Alles wat je aandacht geeft groeit. Zorg er daarom voor dat je consequent en taakgericht aan het realiseren van je doelen blijft werken. Doe dit dagelijks. Zo hou je je doelen scherp in het vizier. Door iedere dag (op vaste momenten) aan het realiseren van je doelen werkt zie je ook voortgang. Zichtbare progressie en het behalen van (kleine) successen stimuleert en motiveert enorm. Het drijft je wil om verder te werken aan je doelen verder op.

Breng offers

Je zult offers moeten brengen. Wat ga je laten? Waar ga je geen tijd meer aan besteden. Wie ga je minder aandacht geven. Het is goed om je bewust zijn van de keuzes die je maakt om je doelen te verwezenlijken en ten koste waarvan dit gaat. Veel van onze beschikbare tijd wordt onbewust besteed aan zaken die eigenlijk niets toe voegen. Om echte focus aan te brengen zul je bewuste keuzes moeten maken.

Stel prioriteiten

Een krachtig hulpmiddel daarbij is de ‘Eisenhower-Matrix’. Later heeft ook de managementdenker Steven Covey een vergelijkbaar model ontwikkelt.

Hoe je een ijzeren discipline ontwikkelt
 • Elimineren (niet belangrijk en niet urgent)
  Zoals bijvoorbeeld je social media bekijken, een praatje met collega’s bij het koffiezetapparaat of ‘s avonds Netflix kijken. Als je je doelen wilt bereiken, kun je je afvragen of je je tijd hieraan wenst te besteden. Wees je bewust van de hoeveelheid tijd die je in dit kwadrant besteed en elimineer die activiteiten. Let op: soms kunnen dergelijke activiteiten helpen om te ontspannen en passen ze in het kwadrant plannen.
 • Delegeren (niet belangrijk en urgent)
  Wat gaat het hier om zaken die anderen van je vragen en die voor jou niet belangrijk zijn. Bijvoorbeeld sommige door collega’s georganiseerde vergaderingen, klachten of vragen. Kijk of je iemand kunt vinden die dit van je over kan nemen of handel dit soort activiteiten liefst zo snel mogelijk af.
 • Doen (belangrijk en urgent)
  In dit kwadrant passen urgente problemen of projecten met een harde deadline. Bijvoorbeeld het maken van een rapportage voor je leidinggevende. Zorg dat je je dag in deelt waarbij je een deel van de tijd besteed aan deze onderwerpen. Begin met de moeilijkste zaken.
 • Plannen (belangrijk en niet urgent)
  In dit kwadrant passen de activiteiten waarmee je aan je succes op langere termijn werkt. Vraag je je zelf af. Helpt deze activiteit me om mijn lange termijn ambities te verwezenlijken? Is het antwoord bevestigend, dan hoort de taak in dit kwadrant thuis. We noemen dit kwadrant ook wel het kwaliteitskwadrant. Plan deze taken goed en besteed er voldoende tijd aan. Denk bijvoorbeeld aan werken aan relaties, het maken van een business plan of het werken aan jezelf.

Je kunt al je activiteiten ergens in dit quadrant plaatsen. Doe dat ook. Maak een lijst van alles wat je nog moet doen en probeer die te plotten in dit quadrant.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Zorg ervoor dat je regelmatig leeft. Eet gezond, beweeg voldoende en slaap goed. Allemaal belangrijke voorwaarden om voldoende energie te hebben om hard te werken en om langdurig focus te houden. Discipline heeft niet alleen te maken met de doelen die je nastreeft maar met je mentale instelling als geheel. Zorg goed voor jezelf. Blijf fit en gezond.

Vier succes

Geniet van de reis. Beloon jezelf bij het realiseren van kleinere doelen. Het realiseren van kleinere doelen en jezelf daarvoor belonen motiveert en stimuleert enorm.

Je weet nu hoe je een ijzeren discipline ontwikkelt

Dit is de manier waarop je een ijzeren discipline ontwikkelt. Je zult de voorwaarden moeten scheppen en je zult een gedisciplineerde levenshouding moeten aan nemen in alles wat je doet.

Succes met Excelleren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.