Een veel toegepaste functie in Excel is verticaal zoeken. In het artikel verticaal zoeken kun je lezen hoe dit precies werkt. Wanneer gegevens niet van boven naar beneden zijn gerangschikt maar horizontaal dan is horizontaal zoeken een handige functionaliteit. Het zal je niet verbazen dat horizontaal zoeken ongeveer het zelfde werkt als verticaal zoeken.

Het combineren van de informatie uit de twee tabellen die horizontaal gerangschikt zijn gaat heel eenvoudig met de HORIZ.ZOEKEN formule. In het Engels HLOOKUP. De formule ziet er als volgt uit:

=HOR.ZOEKEN(zoekwaarde; tabelmatrix; rijindex_getal; [benaderen])

In plaats van kolomindex_getal bij verticaal zoeken gebruiken we hier rijindex_getal

Gegevens in tabellen hoeven niet in hetzelfde werkblad te staan. Ze mogen op verschillende werkbladen of zelfs in verschillende Excel bestanden voorkomen.

Let op!
Voorwaarde om met HORIZ.ZOEKEN te kunnen werken is dat in beide tabellen in een van de rijen minimaal een overeenkomstige waarde staat.

Een voorbeeld met horizontaal zoeken

Om dit te verduidelijken heb ik een voorbeeld voorbereid met personeelsgegevens.

In tabel 1 staan de personeelsnummers en de voornamen van medewerkers. In tabel 2 staan de (overeenkomstige) personeelsnummers en de woonplaatsen behorende bij de personeelsnummers. Zoals je kunt zien hebben beide tabellen overeenkomstig het personeelsnummer die gebruikt kunnen worden om te vergelijken.

Horizontaal zoeken

Wanneer we nu willen weten welke woonplaats bij de namen van de medewerkers in tabel 1 horen gebruiken we de volgende formule in cel B4.

=HORIZ.ZOEKEN(B2;B8:K9;2;0)

HLOOKUP

We doen feitelijk het volgende:

=HORIZ.ZOEKEN(zoek de waarde die in cel B2 staat; in de tabel B8 tot en met K9; en laat vervolgens van die regel in de tabel de waarde zien die in de 2e rij van die tabel staat; door 0 in te voeren geven we aan dat het personeelsnummer in beide kolommen exact overeen moet komen). Het resultaat is als volgt.

HORIZ.ZOEKEN

We hebben nu alleen de overeenkomstige waarde van de eerste regel gevonden. Om nu ook de woonplaatsen bij de overige namen te zoeken moeten we met $ tekens de verwijzing naar de tabel B8:K9 ‘absoluut’ maken zodat ongeacht de rij altijd naar dezelfde tabel wordt verwezen. De formule in ziet er dan als volgt uit:

=HORIZ.ZOEKEN(B2;$B$8:$K$9;2;0)

Selecteer vervolgens cel B4 en trek de formule door rechts. Automatisch wordt bij alle voornamen de woonplaats gezocht op basis van de gemeenschappelijke kolom personeelsnummer.

HLOOKUP

Het ‘benaderen’-argument

De laatste waarde in de formule hebben we in dit geval op 0 gezet. Dit is het ‘benaderen’ argument. Het is niet verplicht om deze in te vullen maar wel belangrijk om ervoor te zorgen dat het resultaat exact is wat je verwacht.

Wanneer je 0 in vult zal de formule altijd alleen de exacte overeenkomstige waarde goed keuren. Als de waarde niet exact overeen komt zal er N/B staan. Wanneer je het argument niet in vult of op 1 zet zal de formule naar een waarde zoeken die in de buurt ligt van de zoekwaarde. Dit kan tot ongewenste resultaten leiden.

Zet het laatste argument in de formule dan ook per definitie op 0

Tenslotte

In dit eenvoudige voorbeeld is het wellicht bijna net zo snel om de overeenkomstige waarden er handmatig bij te zetten. Maar stel je een voor dat het om 20.000 waarden gaat. Dan is deze formule vrijwel noodzakelijk. Oefen veel met de horizontaal zoeken formule en ik garandeer je dat je er veel plezier van zult hebben.

Je hebt nu leren werken met de horizontaal zoeken formule. Veel succes met Excelleren.

Commentaren

 1. Hans

  Goede avond,
  Ik wil graag de 12 beste resultaten uit een horizontale reeks in excel.
  Bv Pietje Pet 16 11 10 12 16 18 13 18 16 10 13 11 17 18 15 19 13 21 20 16 17 15
  Het betreft scores uit een aantal wedstrijden. Het klassement wordt opgemaakt aan de hand van 12 beste resultaten.
  Wat is hiervoor de formule?

  1. Gebruiker avatarExcellent Artikel auteur

   Beste Hans, je kunt dit bereiken door de formule =GROOTSTE(;)toe te passen. Je zult de formule 12 keer voor het bereik toe moeten passen met na de ; 1-12 als argument.
   Stel dat de uitslagen in de cellen A1 t/m Z1 staan. Dan zien de 12 formules er zo uit =GROOTSTE(A1:Z1;1), =GROOTSTE(A1:Z1;2) t/m =GROOTSTE(A1:Z1;12). Hopelijk kun je hiermee uit de voeten. Succes met Excelleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.