Leer in Excel zoeken vanuit alle hoeken met X.Zoeken. Als je vaker met Excel werkt dan heb je ongetwijfeld al eens kennis gemaakt met Verticaal zoeken (VERT.ZOEKEN) of Horizontaal zoeken (HORIZ.ZOEKEN). Deze krachtige functies helpen je om de zoekwaarde uit een gegevensreeks op te zoeken. De meest recente versies van Excel (>2019) bieden nu ook de functie X.Zoeken. Met deze functie bereik je meer en is eenvoudiger in gebruik.

Waarom X.Zoeken gebruiken in plaats van Verticaal- of Horizontaal zoeken

De nieuwe X.zoeken heeft voordelen ten opzichte van Verticaal- en Horizontaal zoeken. Ten eerste is X.Zoeken makkelijker in gebruik. De formule is minder complex. Daarnaast wordt een beperking die in Verticaal/ Horizontaal zoeken zat met X.Zoeken opgeheven. Bij Verticaal zoeken werkt de zoekopdracht alleen van links naar rechts. Dit wil zeggen dat de op te zoeken zoekwaarde altijd in de kolom uiterst links moet staan. Bij Horizontaal zoeken werkt deze opdracht uitsluitend van boven naar beneden. Voor de X.Zoeken functie maakt dat niet meer uit.

Tenslotte kun je met X.Zoeken ook meerdere waarden in één keer opzoeken. We laten dit zien aan de hand van twee voorbeelden.

Een eenvoudig voorbeeld met X.Zoeken

In dit fictieve voorbeeld gaan we op zoek naar waarden in een personeelsbestand. Hiervoor gebruiken we het personeelsnummer om daarmee de overeenkomstige voornaam op te zoeken.

In cel G2 vullen we hiervoor de volgende formule in: =X.ZOEKEN(F2;D2:D11;A2:A11)

We zullen de werking van de formule toelichten door deze op te delen in kleine delen

  • We zoeken de waarde in cel F2
  • In de cellen D2 t/m D11
  • Daarbij willen we de overeenkomstige voornamen als resultaat tonen uit de cellen A2 t/m A11

Wanneer we in dit voorbeeld in cel F2 het getal 7 invullen wordt automatisch op de plaats van de formule de voornaam getoond overeenkomstig personeelsnummer 7

Door een ander getal in te vullen zul je zien dat er een andere overeenkomstige voornaam wordt getoond. Wanneer je regelmatig met de Verticaal Zoeken formule werkt zal het je wellicht zijn opgevallen dat we het gebied waarin wordt gezocht de laatste kolom is. In tegenstelling tot Verticaal zoeken maakt het bij X.Zoeken niet uit op welke plek de kolom staat waar de zoekwaarde gevonden moet worden.

Een voorbeeld met meerdere kolommen als resultaat

Het is met X.Zoeken ook eenvoudig mogelijk om in één formule meerdere waarden als resultaat te retourneren. We maken hiervoor gebruik van het zelfde voorbeeld maar passen de formule een klein beetje aan door aan het eind van de formule A2 t/m A11 uit te breiden naar A2 t/m C11. De formule ziet er nu als volgt uit.

=X.ZOEKEN(F2;D2:D11;A2:C11)

Door deze aanpassing geven we in feite aan dat we niet alleen de overeenkomstige waarden uit kolom A willen zien maar ook de waarden uit kolom B en C.

Hierdoor worden automatisch voornaam, achternaam én woonplaats ingevuld. Met Verticaal.Zoeken of Horizontaal.Zoeken zou dit tot meerdere formules leiden. Nu

Geavanceerde mogelijkheden met X.Zoeken

We hebben in deze relatief eenvoudige voorbeelden de formule beperkt tot de essentie. De formule kan verder worden uitgebreid met de volgende ‘argumenten’

  • Indien niet gevonden – Vul hier een waarde in wanneer de ingevulde zoekwaarde niet voor komt. Let op! Tekst altijd tussen aanhalingstekens (bijv. “Jammer”)
  • Overeenkomst modus – Geef hier aan of de zoekwaarde exact overeen moet komen, of in de buurt mag liggen of door middel van een joker teken gedeeltelijk overeen mag komen
  • Zoekmodus – Deze kan worden gebruikt om de zoekvolgorde te veranderen

Aan de slag met X.Zoeken

Zoals je hebt kunnen zien is X.Zoeken een zeer krachtige formule om op basis van zoekwaarden (of identificatie code) overeenkomstige gegevens op te halen uit een gegevensbereik zoals in dit voorbeeld de naam en woonplaatsgegevens op basis van het personeelsnummer. Ten opzichte van oudere vergelijkbare Excel functies (zoals Verticaal.Zoeken) is X.Zoeken eenvoudiger en krachtiger in gebruik. Zo is het mogelijk om naar links te zoeken, kunnen meerdere gegevens in één formule worden opgehaald en kan bij benadering gezocht worden.

Gefeliciteerd, je hebt nu geleerd om met X.Zoeken te werken. In Excel zoeken vanuit alle hoeken met X.Zoeken

Succes met Excelleren! Krijg je geen genoeg van Excel. Vind hier onze handige en leerzame sjablonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.