Ik kom deze situatie heel vaak tegen. Een werkblad waarin rijen staan met dubbele waarden terwijl ik eigenlijk alleen de rijen met unieke waarden wil gebruiken.

Nu kun je rijen met waarden ontdubbelen door de rijen te sorteren en de dubbele rijen te verwijderen. Dat is een intensief karwei zeker wanneer er sprake is van een groot aantal rijen met gegevens. In Excel bestaat een zeer eenvoudige oplossing waardoor je met een druk op de knop de dubbele rijen verwijderd.

Duplicaten verwijderen

In het voorbeeld heb ik een aantal steden in een tabel opgenomen. Daarvan zitten er drie dubbel in, namelijk Den Haag, Amsterdam en Groningen.

Selecteer in het lint het tabblad Gegevens – Duplicaten verwijderen

Het scherm ‘dubbele waarden verwijderen’ verschijnt. In dit scherm kun je aangeven of je de rijen met dubbele waarden in alle kolommen of alleen in specifieke kolommen wenst te verwijderen.

Ik kies hier voor de kolom ‘Steden’. Indien boven de waarden een kolomkop staat kun je dit met een vinkje aangeven zodat de eerste rij niet mee wordt genomen in het ontdubbelen. Klik op ‘OK’

Er worden in dit geval 3 dubbele waarden gevonden en verwijderd en er blijven 9 unieke waarden over. Klik op ‘OK’ om het uiteindelijke resultaat te zien. Je zult zien dat het aantal rijen van 13 naar 10 unieke steden wordt terug gebracht.


Let op! We hebben nu in dit voorbeeld gekozen voor het ontdubbelen van de steden. De dubbele steden hebben maar één provincie. Indien we dit hadden gedaan voor de Provincies dan zouden weliswaar de dubbele provincies verwijderen maar de aan de provincie gekoppelde steden verschillen per regel. Bij het ontdubbelen van de provincies worden willekeurig de bijbehorende steden verwijderd. Let dus goed op welke regels je ontdubbelt als je gegevens in meerdere kolommen hebt staan.

Je hebt nu geleerd op dubbele waarden in een tabel te ontdubbelen. Veel succes met excel leren.

Commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.