Betekenis excelleren: schitteren, uitblinken, uitmunten, uitsteken, zich onderscheiden.

De prestatiemaatschappij. Zowel een vloek als een zege. In onze samenleving ligt de lat hoog. De beloning en waardering zijn in onze maatschappij het grootst voor degenen die zich weten te ontworstelen aan de middelmaat. Leuk of niet, dit is de realiteit waarin we leven. Je kunt er maar het best zo goed mogelijk mee om leren gaan. En er is goed nieuws. Excelleren kun je leren! Ontwikkel je competenties door de verschillende artikelen op dit platform te lezen en ontwikkel een betere versie van jezelf.

Competentie ontwikkeling

Meedoen. Een bewuste keuze.

De wedloop begint al vroeg op school waar kinderen op basis van behaalde cijfers worden beoordeeld en vergeleken. Ook op de sportvelden komen door selectie de best presterende kinderen in de hoogste teams, soms gedreven door de ambitie van ouders. Ook later, in het werkzame leven, ligt de lat hoog en is alles gericht op groei en ontwikkeling. Omzetdoelstellingen, promoties, planningen, beoordelingsrondes, inkomen, functietitel, loopbaanpaden, trainingen en opleidingen. Het systeem is gericht op groei door mensen het uiterste uit zichzelf te laten halen. De mens is zelf in wezen ook zo geconditioneerd. Er bestaat bij mensen een intrinsieke drang naar het bevredigen van behoeften. Onbewust streeft de mens naar het realiseren van behoeften zo hoog mogelijk in de behoeften piramide van Maslow.

Behoeften piramide van Maslow

Wanneer je je hier bewust van bent begrijp je dat er een keuze is. Je kunt besluiten tevreden te zijn met dagelijks voldoende eten en een dak boven je hoofd. Maar wil je alles uit jezelf halen en wil je je onderscheiden zul je in jezelf moeten investeren en bereid zijn hard te werken.

Ontwikkeling van competenties

Allereerst zul je je moeten bekwamen in een vakgebied. Hier wordt al tijdens school en studie richting aan gegeven. De praktijk is daarna de beste leerschool waarin vaardigheden verder ontwikkeld worden. Hierin ligt het eerste onderscheidende vermogen. Of je nu timmerman, autoverkoper of software programmeur bent. Of je nu ondernemer bent of in loondienst. Je moet ervoor zorgen dat je je vaktechnische vaardigheden beter beheerst als een ander.

Waar vaktechnische vaardigheden (competenties) specifiek gericht zijn op vaktechnische kennis en vaardigheid hebben gedragsmatige competenties veel meer te maken met persoonlijkheid, motivatie en sociale vaardigheden. Je kunt hierbij onder andere denken aan communicatieve vaardigheden, leiderschap, mentale weerbaarheid, persoonlijke effectiviteit en assertiviteit. Deze gedragsmatige competenties zijn breed toepasbaar. Zowel zakelijk (bijna ongeacht het vakgebied) als privé. De ontwikkeling van gedragsmatige competenties moet dan ook minimaal net zoveel aandacht krijgen.

Waarom dit platform

Als zelfstandig ondernemers en met jarenlange ervaring in het bedrijfsleven denken we dat we je kunnen helpen om onderscheidend te zijn. Opleidingen, trainingen, coaches (met wisselend succes) en talloze boeken vormen een deel van onze inspiratie. Maar toch vooral praktijkervaring. Door schade en schande en met vallen en opstaan. Waarom zouden we onze levenslessen en inzichten alleen voor onszelf houden. We vinden het gewoon leuk om onze kennis en ervaring te delen. Hopelijk draagt het bij aan jouw ontwikkeling en helpt het je te excelleren. In wat je ook doet.

Succes met Excelleren.