In Excel is het mogelijk om met datum en tijd te rekenen. In dit artikel laat ik het meest eenvoudige voorbeeld zien om met datums te rekenen. Eigenlijk rekent Excel in werkelijkheid niet met een datum maar met een getal. Iedere datum wordt in Excel onder de motorkap opgeslagen als een getal.

Een eenvoudig voorbeeld van een datumberekening

In het volgende voorbeeld zijn twee datumwaarden opgenomen in cel B1 en B2. In cel B3 willen we het aantal dagen weten tussen datum 1 en datum 2. We doen dit door in cel B3 de formule =B1-B2 op te nemen. Het resultaat is 122 dagen.

Datums aftrekken

Wanneer we vervolgens de eigenschappen van de cellen veranderen van cellen B1 en B2 en deze veranderen van datum naar getal zien we dat de datums veranderen in getallen. Veranderen van cel eigenschap gaat als volgt:

Selecteer de cellen waarvan je de cel eigenschap wilt veranderen. In dit geval B1 en B2.

Selectie cel

En klik daarop met de rechtermuis knop. Er verschijnt een menu met verschillende mogelijkheden.

Celeigenchap

Kies voor het menu-item Celeigenschappen…

Het scherm Celeigenschappen verschijnt. Verander hier de eigenschap van de cel van Datum naar Getal en kies voor OK.

Datum

 De datums in cellen B1 en B2 worden gewijzigd in de getallen En uiteraard is het verschil tussen de 45992 en 45870 precies 122.

datumberekening

Rekenen met datums onder de motorkap

Maar hoe werkt dit nu precies? Excel kent aan iedere datum een waarde toe beginnend met waarde 1 voor 1 januari 1900. Vervolgens krijgt 2 januari 1900 waarde 2 toegekend enzovoorts. Probeer dit zelf maar eens door die datums in een cel te zetten en deze van datum te veranderen naar een getal door het wijzigen van de celeigenschappen.

Tenslotte

Fantastisch, je hebt nu het meest belangrijke principe voor het rekenen met datums geleerd. De mogelijkheden om met datums te rekenen zijn bijna eindeloos. Excel kent daarnaast een groot aantal ingebouwde formules om met tijden, datums, weken, maanden en jaartallen te rekenen. Hier zal in een volgend artikel aandacht aan besteed worden.

Commentaren

 1. René

  Hallo Excellent! werkelijk een prachtige webbsite!
  Ik heb het volgende probleem…
  Ik heb een weekstaat (urenverantwoording) gemaakt en er zijn meerdere tabbladen (Jan.t/m Dec. en jaaroverzicht en weekstaat) in een werkblad en nu wil ik graag vanuit de weekstaat de waarden in het juiste tabblad automatisch ingevuld krijgen.
  Dus eigenlijk de waarden van weekstaat naar de juiste datum in de betreffende maand.
  Het is niet zo eenvoudig uit te leggen, ik hoop dat je me helpen kan!
  Ohja… ik woon in Duitsland… met excel in duits… 😉

  Mvg, René

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.