Verticaal zoeken is zonder twijfel een van de meest krachtige formules in Excel. Naar mijn mening is dit één van de formules die iedere Excel gebruiker moet beheersen om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van Excel. En moeilijk is het echt niet.

Regelmatig kom ik tijdens het gebruik van Excel in een situatie waarin gegevens in twee verschillende tabellen staan die gecombineerd moet worden. Het combineren van de informatie uit de twee tabellen gaat heel eenvoudig met de VERT.ZOEKEN formule. In het Engels heet deze formule VLOOKUP. De formule ziet er als volgt uit:

=VERT.ZOEKEN(zoekwaarde; tabelmatrix; kolomindex_getal; [benaderen])

Gegevens in tabellen kunnen hoeven niet in het zelfde werkblad te staan. Ze mogen op verschillende werkbladen of zelfs in verschillende Excel bestanden voorkomen.

Let op!
Voorwaarde om met VER.ZOEKEN te kunnen werken is dat in beide tabellen in een van de kolommen minimaal een overeenkomstige waarde staat.

Een voorbeeld met verticaal zoeken

Om dit te verduidelijken heb ik een voorbeeld voorbereid met in dit geval personeelsgegevens.

In tabel 1 staan de personeelsnummers en de voornamen van medewerkers. In tabel 2 staan de (overeenkomstige) personeelsnummers en de woonplaatsen behorende bij de personeelsnummers. Zoals je kunt zien hebben beide tabellen overeenkomstig het personeelsnummer die gebruikt kunnen worden om te vergelijken.

Verticaal zoeken

Wanneer we nu willen weten welke woonplaats bij de namen van de medewerkers horen gebruiken we de volgende formule in cel C2.

=VERT.ZOEKEN(A3;E3:F12;2;0)

Verticaal zoeken

We doen feitelijk het volgende

=VERT.ZOEKEN(zoek de waarde die in A3 staat; in de tabel E3 tot en met F12; en laat vervolgens van die regel in de tabel de waarde zien die in de 2e kolom van die tabel staat; door 0 in te voeren geven we aan dat het personeelsnummer in beide kolommen exact overeen moet komen)

VERT.ZOEKEN

We hebben nu alleen de overeenkomstige waarde van de eerste regel gevonden. Om nu ook de woonplaatsen bij de overige namen te zoeken moeten we met $ tekens de verwijzing naar de tabel E3:F12 ‘absoluut’ maken zodat ongeacht de rij altijd naar dezelfde tabel wordt verwezen. De formule in ziet er dan als volgt uit:

=VERT.ZOEKEN(A3;$E$3:$F$12;2)

Selecteer vervolgens cel C2 en trek de formule door naar beneden. Automatisch wordt bij alle voornamen de woonplaats gezocht op basis van de gemeenschappelijke kolom personeelsnummer.

VLOOKUP

Het ‘benaderen’-argument

De laatste waarde in de formule hebben we in dit geval op 0 gezet. Dit is het ‘benaderen’ argument. Het is niet verplicht om deze in te vullen maar wel belangrijk om ervoor te zorgen dat het resultaat exact is wat je verwacht.

Wanneer je 0 in vult zal de formule altijd alleen de exacte overeenkomstige waarde goed keuren. Als de waarde niet exact overeen komt zal er N/B staan. Wanneer je het argument niet in vult of op 1 zet zal de formule naar een waarde zoeken die in de buurt ligt van de zoekwaarde. Dit kan tot ongewenste resultaten leiden.

Zet het laatste argument in de formule dan ook per definitie op 0

Tenslotte

In dit eenvoudige voorbeeld is het wellicht bijna net zo snel om de overeenkomstige waarden er handmatig bij te zetten. Maar stel je een voor dat het om 20.000 waarden gaat. Dan is deze formule vrijwel noodzakelijk. Oefen veel met de verticaal zoeken formule en ik garandeer je dat je er veel plezier van zult hebben. Download eventueel ons oefenbestand

Je hebt nu leren werken met de verticaal zoeken formule. Veel succes met Excelleren. Krijg je geen genoeg van Excel. Vind hier onze handig en leerzame sjablonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.