Dit artikel gaat in op het samenvoegen van waarden uit één of meer cellen in één cel. Eigenlijk worden verschillende waarden aan elkaar geknoopt tot één nieuwe waarde. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer gegevens die eigenlijk bij elkaar horen in verschillende cellen staan. Bijvoorbeeld door het importeren van banktransacties in Excel wordt de omschrijving van de transacties verdeeld over meerdere kolommen terwijl deze eigenlijk in één cel gecombineerd moet worden. In dit soort situaties is het samenvoegen van waarden heel handig.

Het combineren van verschillende waarden in een cel draagt bij aan de overzichtelijkheid van een excel model. Het combineren van de waarden uit cellen is eenvoudig. Er bestaan eigenlijk twee mogelijkheden om dit op een nette manier te doen:

 1. Door het gebruik van het -en teken (&).
 2. Vanaf Excel 2016 door middel van de ingebouwde functie TEKST.SAMENV (Excel 2016 en later) of TEKST.SAMENVOEGEN (Excel versies voor 2016)

Persoonlijk heb ik sterk de voorkeur voor het gebruik van het -en teken (&). Daarmee ben je niet afhankelijk van een specifieke versie van Excel en werkt je model dus altijd. Die variant wordt in dit artikel nader uitgelegd.

Cursus Excel

Samenvoegen waarden met behulp van het -en teken (&)

In het volgende voorbeeld hebben we een Excel bestand waarin waarden in twee verschillende kolommen staan die we willen combineren. Kolom A bevat de voornamen en in de cellen in kolom B staan achternamen. In de cellen in kolom C willen we de waarden uit kolom A en kolom B samenvoegen waarbij de waarden gescheiden worden door een spatie.

Samenvoegen

Plaats de cursor in veld C2 en vul in de formule balk de volgende formule in

=A2&” “&B2

samenvoegen

Klik vervolgens op Enter

&-teken

In veld C2 wordt de combinatie van cel A2 en B2 getoond. Het & teken ‘vertelt’ Excel dat er na de eerste waarde nóg een waarde aan gekoppeld wordt. Dit kan een harde tekst zijn of een verwijzing naar een ander veld. Een harde tekst moet altijd tussen aanhalingstekens staan (“). In dit voorbeeld hebben we beiden gedaan:

 • Na het eerste &-teken een harde tekst door middel van openen en sluiten van aanhalingstekens (“). Tussen de aanhalingstekens hadden we een tekst op kunnen nemen. We hebben echter gekozen voor een spatie tussen de aanhalingstekens. Zodoende zorgen  ervoor dat de waarden uit kolom A en kolom B worden gescheiden door een spatie.
 • Na het tweede &-teken een verwijzing naar veld B2. Hiermee ‘vertellen’ we Excel dat ná de waarde in veld A1 en de spatie de waarde in B2 gekoppeld moet worden.

Trek vervolgens de formule in cel C2 door naar beneden zodat deze formule op alle rijen wordt toegepast.

samenvoegen

Goed zo, je hebt geleerd om waarden in Excel samen te voegen in één cel. Dit kun je eindeloos uitbreiden door meerdere kolommen of teksten in één keer te koppelen door het uitbreiden van het aantal &-tekens. Dit ga je als Excel gebruiker in de toekomst zeker tegen komen.

Succes met Excel leren!

 

Commentaren

 1. Lies

  Als je in het voorbeeld hierboven de twee oorspronkelijke kolommen wil verwijderen (want niet meer nodig na het samenvoegen in kolom C) krijg je een foutmelding.
  Hoe kolommen A en B verwijderen en enkel C overhouden?

  1. Gebruiker avatarExcellent Artikel auteur

   Hi Lies,

   Het klopt inderdaad dat je een foutmelding krijgt. In kolom C staat nog steeds de formule met een verwijzing naar kolommen A en B, die er niet meer zijn omdat je die verwijderd hebt.

   Je kunt dit oplossen door kolom C te kopiëren en deze vervolgens te plakken als waarden. Zo vervang je de uitkomst van de formule door ‘harde’ tekst. Vervolgens kun je kolom A en B verwijderen en blijft de uitkomst in kolom C netjes staan.

   Succes met Excelleren!

  1. Gebruiker avatarExcellent Artikel auteur

   Hoi, stel dat je waarde 1 in cel A1 hebt staan en waarde 2 in cel B1. Wanneer je die waarden wilt combineren met een . er tussen dan doe je dat met de volgende formule:

   =A1&”.”&B1

   Veel succes met excelleren

 2. Richard

  Als ik email adressen wil samenvoegen uit meerdere cellen A1 tm A10 en ik wil ze gescheiden hebben met een punt hoe doe ik dat? =A1&”,”&A2 ken ik, maar dat is om 2 cellen samen te voegen. Maar hoe dus als ik cel A1 tm A10 achter elkaar wil zetten?

  1. Gebruiker avatarExcellent Artikel auteur

   Dank voor je vraag. Je bent al een eind op weg. Klasse. Je kunt de formule ook toepassen op meer dan twee cellen. In dit geval zal de formule er uit zien zoals dit: =A1&”.”&A2&”.”&A3&”.”&A4&”.”&A5&”.”&A6&”.”&A7&”.”&A8&”.”&A9&”.”&A10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.