Te veel te doen. Te weinig tijd. Het lijstje met nog openstaande acties en taken wordt alleen maar langer. Een herkenbaar gevoel van onbehagen in onze hectische maatschappij. Het is de kunst om zo efficiënt en doelmatig mogelijk om te gaan met je beperkte tijd. Er bestaan gelukkig een aantal eenvoudige middelen om je persoonlijke effectiviteit drastisch te verhogen. Het vergt een klein beetje discipline maar het resultaat is verbluffend. Wat doe ik morgen is hiervan een mooi voorbeeld.

Werken in sprints

In het bedrijfsleven worden nieuwe werkwijzen toegepast zoals lean, scrum, kanban en agile. Deze methoden zijn er op gericht om de productiviteit en flexibiliteit van samenwerkende teams te verbeteren en het resultaat van de teaminspanningen te vergroten. Elementen uit dit soort werkwijzen kun je ook individueel toepassen. Bijvoorbeeld het werken in sprints. In de praktijk is een sprint er op gericht om in een vastgestelde tijd een deel van een project bestaande uit taken en acties af te ronden. Werken aan het resultaat van een deel van het project geeft de flexibiliteit om gedurende het project bij te sturen. Daarnaast levert iedere sprint een concreet bruikbaar resultaat op. Dit motiveert.

Wat doe ik morgen

Een uitgebreide takenlijst voor later

Elementen uit van deze werkwijzen kun je vertalen naar je eigen, meer individuele, projecten en taken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door twee takenlijsten aan te houden. Eén uitgebreide lijst met alle wensen, ideeën, taken en projecten die je ooit nog wil realiseren of afronden. Hier hoef je niet perse deadlines aan te verbinden, het mag wel. En ook hoeven deze zaken niet heel concreet te zijn. Zie dit als een lijst ter attentie en herinnering. Je parkeert dit soort zaken zodat je ze niet vergeet. Dat geeft rust.

Een korte takenlijst voor morgen

Daarnaast creëer je een takenlijst voor morgen. Dit doe je ‘s avonds. Je neemt een kort moment om echt even goed na te denken over welke zake je morgen wilt realiseren. Doe dit consequent dagelijks. Veel van de effectiviteit overdags gaat verloren door nog te moeten bedenken wat je zou kunnen gaan doen. Door ‘s avonds een moment van rust te nemen en die acties te bepalen kun je de volgende dag doelmatig aan de slag. Met zaken die echt iets bijdragen aan je doelstellingen. De acties voor morgen moeten realistisch, haalbaar en concreet zijn. Ze moeten direct bijdragen aan de zaken die je in de uitgebreide takenlijst hebt opgenomen. De enige opdracht die je jezelf geeft is dat de taken die je morgen wil realiseren ook daadwerkelijk realiseert. Op deze manier voortgang boeken geeft zowel overzicht als focus. Daarnaast is het zeer bevredigend om aan het eind van de dag terug te kijken op de zaken die je hebt weten te realiseren.

Wat doe ik morgen begint vandaag

De ‘wat doe ik morgen’ aanpak is uiterst eenvoudig maar mits consequent toegepast ontzettend effectief. Hiermee kun je je persoonlijke effectiviteit drastisch verhogen. Ga ermee aan de slag en zie hoe dit jouw dagelijkse routine en effectiviteit positief zal beïnvloeden.

Succes met excelleren!

Tips van de redactie:

Tagged:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.