Ieder mens heeft dromen, ambities en plannen. Ondanks goede voornemens weten weinigen hun dromen ook echt waar te maken. Succes komt niet aanwaaien. Slapend rijk worden is slechts weinigen gegeven. Succes wordt bepaald door de wil om doelen ook daadwerkelijk te realiseren. Er zijn specifieke vaardigheden nodig om plannen tot een goed eind te brengen. Zo leer je ambities en plannen realiseren

Wees je bewust van je drijfveren

De mens is van nature lui en ongedisciplineerd. Mensen moeten gemotiveerd worden om in beweging te komen. Er bestaan twee vormen van motivatie

  • Intrinsieke motivatie zorgt ervoor dat mensen uit zichzelf in beweging komen door eigen interne drijfveren, behoeften en ambities.
  • Extrinsieke motivatie zorgt ervoor dat mensen door externe prikkels in beweging komen zoals bijvoorbeeld salaris.

Plannen die door externe prikkels gedreven worden zorgen op korte termijn voor beweging. Maar het valt dan niet mee om langdurig discipline op te brengen. Na een beloning (of straf) of het wegvallen van de externe prikkel vervallen mensen in hun oorspronkelijke gedrag. Bij intrinsieke motivatie komt de beweging vanuit jezelf. Je haalt net zoveel voldoening uit de reis als de eindbestemming. Dit maakt mensen creatiever, productiever en meer betrokken.

Een eerste voorwaarde om je plannen te kunnen realiseren is dan ook dat je motivatie intrinsiek is. Oftewel je moet het zelf heel graag willen. Zorg ervoor dat je je bewust bent van de drijfveren. Heb je tot doel om dezelfde auto als de buurman te rijden of geniet je van iedere stap om je eigen bedrijf op te starten. En komt die dure auto ooit wel. Is je motivatie oprecht en komt deze uit jezelf? Zo ja, lees dan verder.

Bepaal je eindbestemming

Bedenk wat je uiteindelijk wil bereiken. Schrijf je doelen op. Maak dit zo concreet mogelijk zonder eindeloos te blijven hangen in plannenmakerij. Een praktische manier om tot een plan te komen is het toepassen van de 6 W aanpak:

  1. Wat willen we precies met dit plan bereiken. Welk resultaat willen we uiteindelijk behalen.
  2. Waarom willen we dit bereiken. Wat is onze motivatie.
  3. Wanneer ik willen we dit bereikt hebben. Hoe ziet de planning er uit. Wat zijn de mijlpalen.
  4. Wie heb ik nodig om mijn doelen te bereiken
  5. Waarmee gaan we onze doelen verwezenlijken. Is er bijvoorbeeld een investering nodig?
  6. Werkwijze. Hoe pakken we dit aan? Welke stappen moeten genomen worden. Wat heeft prioriteit?

Beschrijf deze zes stappen. Zeker bij grootse en veelomvattende plannen is het belangrijk je te beperken tot de hoofdlijnen. Gaande weg zul je erachter komen dat de praktijk net wat weerbarstiger is dan je van te voren had bedacht. En dat de weg naar je doel net iets anders verloopt. Het heeft van te voren niet zoveel zin om alles in detail uit te tekenen. Creëer een beeld van het doel maar besteed je tijd vooral aan de stapjes die nodig zijn uitvoering van je plan. Zo leer je ambities en plannen realiseren.

Geniet van de reis in kleine stapjes

De reis is belangrijker dan de eindbestemming. Het einddoel kan nog ver weg liggen en erg ambitieus lijken. Een idee of plan kan heel sterk zijn. Toch is het heel lastig om gedurende lange tijd discipline of aandacht op te blijven brengen. Gaandeweg zullen er afleidingen ontstaan die de voortgang belemmeren. Ook het beeld over de eindbestemming kan veranderen. Realiseer je dat je het einddoel niet in een grote sprong realiseert maar dat er vele kleine stapjes aan vooraf gaan. Visualiseer je daarom steeds je eindbestemming. Maak en beschrijf de stapjes die nodig zijn zo concreet en haalbaar mogelijk. Bepaal de volgorde en prioriteiten. Maak een planning in de tijd. Richt je op de eerste stap voordat je de volgende stap zet. En geniet van iedere stap.

Laat je niet afleiden

Het leven bestaat uit vele afleidingen. De kunst is om je eigen koers te varen zonder dat je het ten koste van anderen gaat. We worden afgeleid door externe factoren (zoals een baan of sociale verplichtingen) en interne uitdagingen (bijv. gebrek aan motivatie, teveel aan het hoofd). Als je geen duidelijke prioriteiten stelt zul je al gauw 100% van je tijd besteden aan afleidingen en zul je niet dichter bij je doel komen. Je leeft maar een keer. Gebruik die tijd voor zaken die je zelf belangrijk vind. Zorg er voor dat je tijd vrij maakt om aan je eigen plannen te werken. Wees daarin consequent. Blok tijd en dwing jezelf ook om die tijd te gebruiken. In plaats van uitslapen in het weekend kun je de wekker vroeg zetten om een paar uur ongestoord te werken.

Werk iedere dag aan je doelen

Alles wat voldoende aandacht krijgt groeit. Iedere dag bezig zijn met je plannen motiveert enorm. Je zult zien dat met iedere stap het enthousiasme toeneemt. Er is niets zo mooi als ideeën realiteit zien worden. De energie die hierdoor vrij komt zul je steken in de volgende stap waardoor nog meer energie ontstaat. Succes drijft nieuw succes. Hoe klein ook. Daarnaast zal niets aan komen waaien. Wanneer je iets wil bereiken zul je er tijd en energie in moeten stoppen.

Breng structuur aan en pas technologie toe

Er zijn tegenwoordig heel veel (digitale) middelen die je kunnen helpen om structuur aan te brengen en tijd helpen besparen. Deze middelen helpen je om je gedachten te ordenen of ondersteunen je in de executie en bijsturen van je plannen. Een paar voorbeelden:

  • Mindmapping: gebruik mindmapping tooling om creatieve processen te ondersteunen en vast te leggen. In een mindmap kun je je ideeën rondom een thema of plan op een gestructureerde manier vast leggen en delen.
  • Project management: Gebruik projectmanagement software om een je einddoel op te delen in kleinere stappen met een duidelijke planning.
  • Rekenprogramma’s: Spreadsheet programma’s zoals Microsoft Excel bestaan al vele jaren. Oorspronkelijk ontwikkeld om (financiële) berekeningen te maken maar zijn inmiddels uitgegroeid tot een soort Zwitsers zakmes. Zo kun je je contacten vast leggen of een actie/ prioriteiten lijst vastleggen.
  • Administratie programma: Zeker wanneer je je plannen in de vorm van een onderneming realiseert is het belangrijk om je administratie op orde te hebben en daarmee inzicht te houden in de realisatie van financiële doelstellingen. Er zijn tal van oplossingen voor.

Er bestaan heel veel andere middelen zoals digitale agenda’s en programma’s om samenwerking tussen mensen te bevorderen. Realiseer je dat we in een digitale tijd leven en dat veel zaken die je vroeger met de hand deed tegenwoordig ondersteunt kunnen worden door technologie. Hierdoor breng je structuur aan en kun je waardevolle tijd besparen. Bedenk hoe technologie jou kan helpen.

Werk samen en volg de scrum filosofie

In het bedrijfsleven en met name bij het ontwikkelen van software wordt momenteel vaak volgens de scrum methodiek gewerkt (en aanpalende aanpakken zoals Agile en Lean). In essentie draagt deze methode bij aan flexibel, effectief en efficient werken. Projecten worden hierdoor sneller gerealiseerd en op problemen kan eerder worden bijgestuurd. Zeker wanneer je je plannen wilt realiseren in samenwerking met anderen kan dit een uiterst effectieve manier van werken zijn. Maar ook wanneer je niet in een team hoeft te werken zijn er interessante elementen die je kunt toepassen. Een van de kenmerken van scrum is dat er in korte sprints van een tot vier weken concrete resultaten moeten worden geboekt. Dit resultaat wordt getoetst bij de klant (maar kan ook bij ieder ander). Die feedback kan worden gebruikt om bij te sturen. Het is wellicht interessant om je eens in de wereld van scrum, agile en lean te verdiepen om te zien of/hoe een dergelijke aanpak kan helpen om je doelen te verwezenlijken.

Vier successen

Niet het einddoel maar vooral de tijd en energie die je tijdens de reis investeert geven voldoening. Sta bewust stil bij de mijlpalen die je realiseert tijdens de reis. Geniet hiervan en beloon jezelf ook. Hoe onbetekenend het in het grote geheel ook mag lijken. Je hebt het mooi wel voor elkaar gekregen. Toen we met deze website voor het eerst boven de 500 bezoekers op een dag kwamen zijn we uit eten gegaan. Ditzelfde hebben we gedaan toen we boven de 1.000 bezoekers uit kwamen. Het aantal bezoekers, de eerste verdiende euros, een business plan op papier, de huur van een bedrijfspand. Er zijn genoeg redenen om jezelf een schouderklopje te geven. Vergeet dit niet te doen! Je verdient het.

Zo leer je ambities en plannen realiseren

Hopelijk helpt dit artikel je op weg. Maar uiteindelijk moet je het zelf willen en moet je bereid zijn om je schouders eronder te zetten. Werk elke dag aan het realiseren van je doelen en dromen. Geloof in jezelf. Laat je niet ontmoedigen door anderen. Zo leer je ambities en plannen realiseren. Ga ervoor!

Succes met Excelleren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.