Power BI is een krachtige en professionele Business Intelligence oplossing. Daarnaast is Power BI zeer toegankelijk en je kunt er gratis mee aan de slag. Je hoeft geen IT specialist te zijn om ermee te leren werken. Wil je data kunnen transformeren in prachtig gevisualiseerde inzichten dan is Power BI een fantastisch middel.

Power BI

Wat is Business Intelligence

Wat bedoelen we eigenlijk met Business Intelligence. Business Intelligence gaat om het omzetten van gegevens naar informatie. Deze informatie moet de gebruiker inzicht en kennis verschaffen. Inzicht en kennis moet vervolgens aanzetten tot besluitvorming en geeft een voorsprong ten opzichte van de concurrentie. Bijvoorbeeld om de kosten te beheersen, koopgedrag te voorspellen, of het ziekteverzuim te meten. De hoeveelheid data groeit exponentieel (zowel binnen bedrijven als daarbuiten). Ook is data vaak vrij beschikbaar en de opslagcapaciteit vormt een steeds minder grote belemmering. Wanneer je handig met data om kunt gaan ben je in staat om waarde te creëren. Daarom is er veel vraag naar mensen die deze vaardigheid bezitten.

Wat is Power BI

Power BI bestaat uit een verzameling tools uit de stal van Microsoft. Met behulp van Power BI kan uit verschillende bronnen data ontsloten worden. Vervolgens kan deze data worden gebruikt om analyses te maken en, mooi gevisualiseerd, inzicht gegeven worden. Power BI is een gereedschap en geen doel op zich. Je zult zelf nog steeds moeten bedenken welke waardevolle inzichten uit de data verkregen kunnen worden en hoe dit zo toegankelijk mogelijk aan de gebruiker te presenteren. Overigens biedt Microsoft in Power BI ook in toenemende mate kunstmatige intelligentie waardoor Power BI zelf ook al handige suggesties kan doen op basis van de beschikbare dataset.

Welke versie moet ik gebruiken

Wanneer je met Power BI begint kun je kiezen uit een paar smaken. je kunt kiezen uit Power BI desktop, Power Bi Pro en Power BI premium. Daarnaast bestaan er nog een paar Power BI aanvullingen zoals Power BI mobile en Power BI report Server. In dit artikel richten we ons op Power BI desktop, Power BI pro en Power BI premium.

Power BI desktop

De Power BI Desktop versie is de (op het moment van schrijven) gratis versie en kun je hier downloaden. Dit is al een zeer compleet product en bevat een heel groot deel van de functionaliteit van betaalde versies. Deze versie installeer je lokaal op je computer. Net als met de betaalde versies kun je je databronnen ontsluiten, verrijken en prachtige dynamische dashboards bouwen. Alle functionaliteit in Power BI desktop vind je ook in de betaalde versies. Power BI desktop is al een behoorlijk compleet product. Enkele van de standaard mogelijkheden:

  • Connectie maken met meer dan 70 soorten databronnnen, zowel lokaal (bijvoorbeeld Excel) als bronnen in de cloud
  • Dezelfde analyse en visualisatie mogelijkheden als in de betaalde versies
  • Export mogelijkheden van rapportages en dashboards naar bijvoorbeeld Excel, Powerpoint en PDF
  • Opslaan en publiceren van dashboards naar het web
  • 10 Gigabite opslag capaciteit

Uiteraard zijn er ook een aantal beperkingen van de gratis desktop versie ten opzichte van de betaalde pro (en premium) versie. De belangrijkste is dat dashboards inclusief inhoud niet gedeeld kunnen worden met andere ontwikkelaars. Zo is het niet mogelijk om samen in werkruimtes te werken en is het ook niet mogelijk om gegevenssets te delen.

Power BI Pro en Power BI premium

Power BI pro is de professionele volledige versie van Power BI. Naast de functionaliteit die de desktop versie biedt kun je dashboards en datasets met andere Power BI pro gebruikers delen. Daarnaast heeft Power BI pro nog een aantal voordelen zoals onder andere:

  • De mogelijkheid om Power BI grafieken in apps te integreren zoals PowerApps en Teams
  • Delen van datasets, dashboards en rapportages met andere Power BI pro gebruikers
  • Integratie met andere Microsoft oplossingen (Azure)

Power BI pro is gebaseerd op (het aantal) gebruikers. Power BI Premium is een licentie gebaseerd op capaciteit. In plaats van een bedrag per licentie koop je capaciteit in. Zeker wanneer dashboards en rapporten met een breed publiek gedeeld moeten worden (bijvoorbeeld binnen een onderneming) is het interessant om de premium licentie aan te schaffen

In een volgend artikel zullen we verder ingaan op het gebruik van Power BI

Succes met Excelleren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.