Power BI is een ‘self service’ business intelligence tool. Met behulp van Power BI kan uit verschillende bronnen zoals Excel data ontsloten worden. Vervolgens kan deze data worden gebruikt om analyses te maken. Tenslotte kunnen deze analyses mooi gevisualiseerd en dynamisch in een dashboard gepresenteerd worden. Ik raad je aan om eerst het artikel Data analyseren, visualiseren en presenteren met Power BI te lezen voordat je je eerste dashboard gaat bouwen. Aan de hand van een zeer eenvoudig voorbeeld laten we zien hoe je in een paar stappen een Power BI dashboard maakt.

In twee stappen naar een werkend dashboard

Om een Power BI dashboard te bouwen moeten over het algemeen meerdere stappen doorlopen worden:

  1. Bepalen van de boodschap
  2. Koppelen aan een databron
  3. Modelleren van de data
  4. Relaties leggen tussen databronnen
  5. Verrijken van de data
  6. Visualiseren in een dashboard

Het doel van dit artikel is om je op een zo toegankelijk mogelijke manier kennis te laten maken met Power BI. Daarom beperken we ons tot een zeer eenvoudig voorbeeld en worden alleen de stappen behandeld die minimaal nodig zijn om zo snel mogelijk tot een dashboard te komen, namelijk:

  • Het koppelen van de databron
  • Visualiseren in een dashboard

Vanuit hier kun je je kennis verder ontwikkelen.

1. Power BI opstarten

Mogelijk heb je de gratis desktop versie van Microsoft Power BI al gedownload en geïnstalleerd. Eventueel kun je deze hier downloaden. Wanneer Power BI wordt opstart verschijnt het volgende scherm.

Power BI opstarten

Hoewel je vanuit dit scherm al aan de slag kunt kies ik ervoor om dit scherm te sluiten door op het kruisje te klikken waarna de startpagina van Power BI wordt geopend. Vanuit hier kunnen we aan de slag.

Power BI startpagina

2. Gegevens ophalen

Om in Power BI een dashboard te maken heb je een gegevensbron, ook wel databron, nodig. Je kunt Power BI aan vrijwel iedere digitale databron koppelen zoals Excel bestanden, tekstbestanden, aan eigen lokaal opgeslagen databases, aan bronnen van anderen zoals boekhoud pakketten en zelfs aan complete websites. Voor dit voorbeeld hebben wij gekozen voor een Excelbestand met daarin een Excelsheet met verschillende soorten fruit, de per soort gerealiseerde omzet en het aantal verkochte producten

Power BI voorbeeldbestand

Dit Excel bestand hebben we lokaal op de computer opgeslagen. Door te kiezen voor Gegevens ophalen kunnen we de gegevensbron (het bestand) selecteren waarmee we een dashboard gaan maken.

Power BI gegevens ophalen

We kiezen voor het Excel bestand “Voorbeeld_PowerBI” en kiezen voor Openen

Voorbeeldbestand kiezen

Nadat je op Openen hebt geklikt verschijnt het navigator scherm. In dit scherm kun je de databron aanklikken waarna er een voorbeeld van de gegevens verschijnt om te beoordelen of dit inderdaad de data is waar je mee aan de slag wilt. Kies voor laden.

Power BI navigator laden gegevens

De data wordt nu in Power BI ingeladen en is klaar om verder te gebruiken. Als alles goed is gegaan zie je rechts in het begin scherm een tabblad “velden” met daarin de naam van de databron en de kolommen uit die databron (velden).

Power BI velden

3. Je eerste dashboard in Power BI

Nu zijn we klaar om ons eerste dashboard te bouwen. Het is de bedoeling dat we onze gegevens visualiseren. We kiezen daarom voor Nieuwe Visual

Power BI nieuwe visual toevoegen

Op het canvas verschijnt een lege visualisatie. Nu is het een kwestie van het toewijzen van de data aan de visualisatie door de data velden te slepen. Sleep eerst het veld “Product” naar de visualisatie en vervolgens het veld “Aantal verkocht”

Power BI slepen velden

Je ziet nu dat Power BI de platte data uit de databron automatisch visualiseert door middel van de gekozen grafiek. We maken nog een grafiek maar dit keer met de omzet per product.

Kies weer voor “Nieuwe Visual” en sleep dit keer de velden Product en Omzet naar het canvas met het volgende resultaat:

Power BI eerset dashboard

Sla nu je Power BI dashboard op door te kiezen voor Bestand – Opslaan als – en geef het bestand een herkenbare naam

Je eerste stappen in Power BI

Gefeliciteerd. Je hebt je eerste dashboard gebouwd. Natuurlijk is dit voorbeeld erg gesimplificeerd en doet dit eenvoudige voorbeeld geen recht aan de vele mogelijkheden die Power BI te bieden heeft. Dit artikel heeft je snel op weg geholpen. Het is nu aan jou om je kennis over Power BI verder uit te breiden.

Succes met Excelleren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.