Om het Excel model waarmee je werkt overzichtelijk te houden moet je aandacht besteden aan de inrichting en vormgeving. Daartoe behoort onder andere het passend maken van kolommen en rijen.

Standaard heeft elke cel een breedte van 8,43 tekens en een hoogte van ca. 0,4 cm. Zodra gegevens in de cellen worden ingevuld is de standaard breedte (of hoogte) niet toereikend waardoor de inhoud van de cel over de cel kaders heen loopt (zie fig 1.)

Het is wenselijk om dan de breedte (kolommen) en hoogte (rijen) van cellen aan te passen aan inhoud zodat alles netjes door de cellen omkaderd wordt. Dit gaat als volgt:

Breedte/ hoogte van een of meerdere kolommen/ rijen met de muis aanpassen

Dit is de meest gebruikte en makkelijkste werkwijze.

  • Om de breedte van een kolom aan te passen selecteer je met je muisaanwijzer de rechterkant van de betreffende kolom en sleept deze naar rechts of links tot de gewenst breedte

  • Om de hoogte van een rij aan te passen selecteer je met de muisaanwijzer de onderkant van de betreffende rij en sleep je deze naar boven of naar beneden tot de gewenste hoogte

HoogteMuis

  • Door meerdere kolommen of rijen te selecteren kan op dezelfde wijze in één keer de breedte of hoogte van meerdere kolommen of rijen worden aangepast. De kolommen/ rijen krijgen zo allen dezelfde breedte of hoogte.

  Hoogte

  • Om zowel breedte en hoogte van alle kolommen en rijen in het werkblad in één keer aan te passen selecteer je het vierkante knopje links bovenin het werkblad waardoor alle kolommen en rijen geselecteerd worden. Door vervolgens een willekeurige kolom of rij te verslepen wordt de breedte of hoogte van alle cellen in het werkblad aangepast.

  • Een dubbele muisklik op de rechterkant van een kolom of de onderkant van een rij zorgt ervoor dat de afmeting van de cel automatisch wordt aangepast aan de breedte of hoogte van de inhoud. Wanneer meerdere kolommen of rijen zijn geselecteerd zullen deze allemaal worden aangepast aan de inhoud van de cellen.

Het heeft overigens mijn voorkeur om de breedtes en hoogtes zoveel mogelijk gelijk te houden. Dat betekent dat alle kolombreedtes en rijhoogtes gelijk worden gehouden aan de breedste/ hoogste cel. Dit geeft een rustiger beeld. Zie ook onderstaande afbeelding.

Passend

Breedte/ hoogte van een of meerdere kolommen/ rijen aanpassen met behulp van het menu

Het is ook mogelijk de breedte en hoogte van kolommen en rijen aan te passen via het menu. Kies voor:  

Start – Opmaak

Opmaak

Het volgende menu verschijnt met een aantal mogelijkheden om de celgrootte aan te passen:

Celgroottemenu

  • Rijhoogte: Alle geselecteerde rijen in het werkblad krijgen een exacte hoogte. Standaard 15 pixels (0,4 cm)
  • Rijhoogte Autoaanpassen: Alle geselecteerde rijen worden automatisch aangepast aan de hoogte van de inhoud van de cellen. Dit is dus vergelijkbaar met dubbel klikken met de muis.
  • Kolombreedte: Alle geselecteerde kolommen in het werkblad krijgen een exacte breedte. Standaard 8,43 tekens.
  • Standaardbreedte: Alle kolommen in het werkblad krijgen een nieuwe standaard breedte

Je weet nu alles over het aanpassen van de breedte van kolommen en de hoogte van rijen. Gebruik dit om je werkblad overzichtelijk te houden.

Veel plezier met Excelleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.