Heb je wel eens gehoord van Microsoft Excel maar er zelf nog nooit mee gewerkt? Wil je beginnen met Excel maar je weet niet waar je moet beginnen? Dan is dit artikel precies wat je nodig hebt. We behandelen de meest essentiële basisvaardigheden die je helpen om de allereerste stappen in Excel te zetten.

Wil je eerst weten wat Excel precies voor je kan betekenen? Lees dan eerst het artikel Wat is (de kracht van) Excel?

In dit artikel gaan we ervan uit dat je Excel al op de computer geïnstalleerd hebt. Mocht dit niet het geval zijn kun je het programma aanschaffen op de website van Microsoft  Dit kan als onderdeel van het Office pakket waar onder andere ook Word en Powerpoint deel van uit maken maar je kunt ook alleen Excel aanschaffen.

Beginnen door Excel op te starten

Je kunt het programma Excel herkennen aan een programma met het volgende -of daarmee vergelijkbare logo:

Excel logo

Na het opstarten van Excel verschijnt een introductiescherm. In dit scherm worden recente Excel bestanden getoond en een aantal standaard Excel sjablonen. Deze sjablonen kunnen handig zijn om in Excel een vliegende start te maken. We kiezen echter voor Lege werkmap om te kunnen beginnen met werken met Excel.

Welkomstscherm

Excel wordt geopend en we kunnen aan de slag. Als je Excel voor het eerst opent kunnen alle menu’s en knoppen best een beetje overweldigend over komen. Afhankelijk van de versie van Excel kan de vormgeving en indeling van de menu’s en knoppen iets afwijken. In het artikel onderdelen van Excel kun je meer lezen over de menu’s en knoppen.

Openingsscherm

Kolommen, Rijen en Cellen

In Excel kunnen gegevens ingevuld worden in cellen. Elke cel in Excel bestaat uit de combinatie van een rijnummer en een kolomletter. Oftewel kolommen worden aangeduid met letters en rijen met nummers. In de illustratie hieronder staat de tekst ‘CEL E5’ in de cel op het snijpunt van kolom E en rij 5.

Cel

In cellen kun je waarden invoeren zoals tekst, getallen of datums. Na iedere invoer kies je voor ‘enter’ om de invoer te bevestigen. Met die waarden kun je in Excel rekenen en de uitkomst van die waarde in een andere cel tonen.

Een zeer eenvoudig eerste voorbeeld

In dit voorbeeld gaan we de totale inkomsten berekenen voor een evenement waarvoor deelnemers een bijdrage van 5 euro moeten betalen. We vullen hiervoor de volgende waarden in de genoemde cellen in:

Cel E5: Aantal
Cel E6: Bijdrage
Cel F5: 12
Cel F6: 5

Als het goed is ziet dit er dan op je scherm als volgt uit:

Eerste voorbeeld

De volgende stap is het maken van een eerste formule. Excel is immers van oorsprong een rekenblad. We vullen de volgende waarden in:

Cel E7: Totaal
Cel F7: =F5*F6 (gevolgd door enter)

In cel F7 staat nu een formule die het resultaat geeft van de vermenigvuldiging van de inhoud van cel F5 en F6. Het resultaat is als volgt:

Eerste formule

Gefeliciteerd je heb je eerste rekenblad gevuld en zelfs een eerste formule gebruikt. Mocht nu het aantal deelnemers veranderen of de bijdrage per deelnemer hoger of lager zijn kun je dit heel eenvoudig in Cel F5 of F6 aanpassen en de uitkomst in cel F7 wordt automatisch opnieuw berekend.

Uiteraard is dit wel een zeer eenvoudig voorbeeld maar in feite vormt dit voorbeeld ook de basis voor zeer uitgebreide en complexe Excel modellen.

Excel model opslaan

Uiteraard willen we deze berekening bewaren. Daarvoor moeten we het Excel rekenblad opslaan. Dit doen we door in het lint te kiezen voor BESTAND

het lint excel

Vervolgens verschijnt het scherm waarmee onder andere dit Excel bestand opgeslagen kan worden. Kies voor Opslaan – als. 

Opslaan Excel bestand

Door het gebruik van Opslaan als en vervolgens te kiezen voor Bladeren  kun je zelf bepalen op welke locatie het excel bestand op de computer wordt opgeslagen en welke naam het bestand moet krijgen.

In dit geval slaan we het bestand als volgt op:

  • Locatie op de computer – Bureaublad – EXCELLEREN – Eerste stappen Excel
  • Bestandsnaam: Eerste_Stappen_Excel

En we kiezen voor Opslaan

Het bestand met de inhoud van het werkblad is opgeslagen. Eventueel kun je nu verder werken of besluiten om Excel af te sluiten.

Excel afsluiten

Het afsluiten van Excel is eenvoudig. Kies in het lint rechtsbovenaan voor het kruisje. Als je het huidige werkblad hebt opgeslagen zal Excel afgesloten worden. Als dit niet het geval is zal het programma nog vragen of je het bestand op wilt slaan.

Excel afsluiten

Excel model openen

Tenslotte is het natuurlijk ook belangrijk om een eerder opgeslagen Excel bestand te openen om hierin verder te werken. Kies hiervoor in het lint voor BESTAND

het lint excel

En kies vervolgens voor Openen

Excel bestand openen

Indien het bestand recentelijk nog benaderd is zal deze direct getoond worden in recente mappen anders kies je voor Bladeren

Openen Excel bestand

In dit geval openen we het bestand als volgt:

  • Locatie op de computer – Bureaublad – EXCELLEREN – Eerste stappen Excel
  • Bestandsnaam: Eerste_Stappen_Excel

En we kiezen voor Openen

Tenslotte

Gefeliciteerd je hebt de meest essentiële handelingen in Excel geleerd, namelijk:

  • Openen van een nieuw Excel document
  • Openen van een bestaand Excel document
  • Een bewerking en berekening in een Excel werkblad
  • Opslaan van een Excel document
  • Afsluiten van Excel

Natuurlijk gingen we in dit artikel voorbij aan heel veel van de mogelijkheden van Excel en is dit voorbeeld uitzonderlijk eenvoudig. Toch zul je deze vaardigheid ten alle tijde nodig hebben om met Excel te kunnen werken en daarom uitermate nuttig als je de eerste stappen in Excel zet.

Veel succes met Excelleren!

 

Commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.