Wanneer je geld leent moet je rente en aflossing betalen. De aflossing is bedoeld om het geleende bedrag terug te betalen en de rente kun je in feite als vergoeding zien voor de verstrekker van de lening. Geld lenen is niet gratis! Met het handige Excel sjabloon rente en aflossing kun je eenvoudig inzichtelijk maken hoeveel je betaald voor een lening.

Eenvoudig inzichtelijk maken hoeveel je betaald voor een lening

Hoeveel kost geld lenen eigenlijk?

Geld lenen kost geld. Maar hoeveel kost het lenen van geld eigenlijk? Tijdens het schrijven van dit artikel is de rentestand extreem laag. Geld lenen is op dit moment relatief goedkoop. Oftewel, de geldverstrekker krijgt een relatief lage vergoeding voor iedere uitgeleende Euro. Dit is niet altijd zo geweest en de verwachting is dat de rente ook weer zal gaan stijgen. Het is belangrijk om te begrijpen hoeveel geld lenen echt kost. De hoogte van de leenkosten wordt bepaald door vier zaken.

  1. Het totaal geleende bedrag
  2. De looptijd van de lening
  3. Het in rekening gebrachte rentepercentage
  4. De leenvorm (annuïtair of lineair)

Hoe hoger het rentepercentage hoe hoger de kosten. Maar ook naarmate het geleende bedrag hoger is of de looptijd van de lening hoger is betaal je meer kosten. Het is dan ook aan te bevelen om de lening zo laag mogelijk te houden en de looptijd van de lening zo kort mogelijk tegen een zo laag mogelijke rente, mits dit mogelijk is.

Annuïtair of lineair aflossen

Er worden over het algemeen twee leenvormen toegepast. De annuïtaire en lineaire lening waarbij de lineaire de meest voorkomende leenvorm is. In beiden vormen betaal je zowel aflossing als rente maar de verhouding tussen aflossing en rente verschilt tussen de twee leenvormen. Bij een lineaire lening betaal je iedere maand een vast aflossingsbedrag waardoor de uitstaande schuld lager wordt en daarmee ook de te betalen rente steeds verder af neemt. Het periodiek te betalen bedrag wordt steeds lager. Bij een annuïtaire lening betaal je per periode steeds hetzelfde bedrag waarbij je in het begin weinig af lost en aan het eind van de looptijd veel. Dit komt omdat je tijdens de beginperiode hoofdzakelijk rente betaalt en maar heel weinig aflossing.

Excel sjabloon rente en aflossing

Wil je weten hoe dit in de praktijk precies werkt? Het handige Excel sjabloon rente en aflossing berekent eenvoudig en overzichtelijk de periodieke aflossing en rentekosten op basis van de totale lening, de looptijd, het rentepercentage en de soort lening. Je kunt hiermee ook zien welke leenvorm in jouw geval gunstiger is.

De hoogte van leenkosten wordt bepaald door geleend bedrag, looptijd, rente percentage en de leenvorm
Invoervelden

Vul eerst de gegevens in die nodig zijn om de periodieke aflossing en rente te berekenen. het gaat hier om het totaal geleende bedrag, de looptijd in maanden, het rente percentage en de leen vorm. Wanneer deze gegevens zijn ingevuld wordt automatisch een regel per periode gecreëerd en worden de maandelijkse aflossing, rentekosten, de totale betaling en de resterende schuld berekend.

Per periode de aflossing, rente en restschuld berekenen
Ontwikkeling per periode

Tenslotte wordt ook nog een grafiek opgebouwd waarmee je in één oogopslag kunt zien hoeveel je aan het eind van de looptijd hebt afgelost en hoeveel rente er aan rente is betaald.

Totale aflossing en totale rentekosten
Totale aflossing en rentekosten

Nu eenvoudig inzichtelijk maken hoeveel je betaald voor een lening

Met dit handige Excel sjabloon rente en aflossing heb je vanaf nu altijd inzicht in de totale kosten van een lening. Bereken verschillende scenario’s met verschillende looptijden en rentepercentages en zie hoe groot het effect is op je portemonnee. Zo ben je financieel nog beter in controle. Handig en eenvoudig in gebruik en bovendien leerzaam wanneer je met Excel leert werken en de onderliggende berekening wil begrijpen.

Veel succes met Excelleren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.